Over mij

Mijn naam is Anja van de Zand en ik ben al meer dan 15 jaar als coach en begeleidster actief.
Voorheen waren dat vooral mensen met overgewicht, maar de afgelopen jaren kwam ik tot de ontdekking dat mijn passie daar niet meer lag.
Ik wil hiermee echter niet zeggen, dat ik geen mensen meer wil begeleiden met overgewicht. Graag zelfs, maar dan wel op een andere manier dan ik voorheen deed.

Ik heb geleerd en ervaren, dat we als mens onszelf ziek kunnen maken, door ongezond eten, negatieve gedachten, te weinig beweging, niet ontspannen, maar vooral ook niet datgene doen waar je hart ligt en dat uit te spreken.

In mijn omgeving, hoor ik helaas nog steeds (te) veel vrouwen zeggen waaraan ze vinden dat ze moeten voldoen. De ideale partner, de ideale moeder, de ideale (schoon)dochter, de ideale vriendin, de ideale buurvrouw, de ideale schoonmoeder en het ideale figuur……. Ben ik iets vergeten? Vul zelf maar in waar je ook nog tegenaan loopt.

Waar blijf jij……..wanneer je aan al deze zelf opgelegde “verplichtingen” moet voldoen? Weet je nog wel wie je bent?

Ik had persoonlijk de ervaring, dat twee burn-outs nodig waren om mij te laten inzien dat ik niet goed voor mezelf bezig was. Ik heb een boek geschreven: “Smoesjes” genaamd. Een coachboek voor mensen met overgewicht, maar iedereen herkent zich in die smoesjes, zo ook ikzelf.

Gelukkig zag ik “het licht” en ben nog een keer in het diepe gesprongen om aan te gaan wat me nog in de weg zat om tot een omslagpunt te komen.

Mijn dochter nam mijn bewegingscentrum over en ik kon me volledig inzetten om de opleiding tot mandala en numerologiedocent te volgen. Wauw!……..dat heeft me weer zoveel nieuwe inzichten gegeven! Ik dacht het allemaal wel te weten, maar dit gaat toch echt een laagje dieper!

Ik heb zelf mogen ervaren dat we als mens een heel groot zelfhelend vermogen hebben en daarom onszelf ook weer heel goed beter kunnen maken. Zonder hiermee te suggereren dat we zonder dokter en medicatie kunnen, maar wanneer de uitdaging wordt aangegaan dan kan het in veel gevallen wel. Het sleutelbegrip om in deze situatie weer in balans te komen is “veerkracht” dat de mentale weerbaarheid vergroot. Door hieraan te werken sluit de cirkel (mandala).

img2img1img4