Angels for Angels

Waarom wij dit allemaal doen voor de mensen die in township Hangberg.

Hangberg is een township waar kleurlingen wonen. Kleurlingen worden in Zuid Afrika gediscrimineerd door de zwarte mensen. De regering van Zuid Afrika is momenteel zwart en daar zijn de kleurlingen vaak de dupe van. Zij hebben het heel erg moeilijk om te overleven. Worden niet serieus genomen in hun pogingen tot ontwikkeling, op welke manier dan ook. Heel erg frustrerend en demotiverend. De oprichters van het kinderdagverblijf Littel Angels, Jacobus en Liezl Mathews, zijn gelukkig volhardend, hebben doorzettingsvermogen en zijn vanaf 2011 gepassioneerd om hun doel te bereiken.

Little Angels is een dagopvang in een township, waar kindjes van 0 tot 5 jaar, dagelijks terecht kunnen in een veilige omgeving om te spelen, te eten en normale sociale vaardigheden te leren. Dat is voor deze kinderen niet vanzelfsprekend in hun thuis situatie. Hun ouders zijn veelal verslaafd aan drugs en alcohol door de ontstane frustraties, verdriet, woede, onzekerheden over de toekomst enz. Dat is geen fijne omgeving voor een klein kind om op te groeien. Liezl en Jacobus hebben daarom alles op alles gezet om een plekje in het township te krijgen waar ze een veilige opvang konden starten voor deze kansarme kindjes. Dat is gelukt tot op zekere hoogte met hulp van diverse sponsoren. Er zijn nu drie kleine klaslokalen voor de ongeveer 90 kindjes die er dagelijks komen. Je moet je een klaslokaal voorstellen als een zeecontainer waar ramen in zijn gemaakt. 30 kinderen daar in laten spelen en ‘les’ geven, is niet mogelijk op een gestructureerde manier. De intelligente kinderen komen aandacht te kort en de kindjes die minder intelligent zijn ook. Daardoor ontstaan ook weer frustraties in de klasjes omdat ze elkaar door ruimte gebrek in de weg zitten. Het blijft zo een vicieuze cirkel. Liezl en Jacobus zijn zich ervan bewust dat er meer ruimte moet komen, zowel binnen als buiten, maar daar is geen geld voor.

Ik werkte in januari / februari 2017 als vrijwilliger in Little Angels en heb persoonlijk gezien hoe hard deze mensen werken en waar ze steeds tegen aan lopen. Daar worden ze erg onzeker van dat heeft dan weer zijn weerslag op de kindjes. Om hen een hart onder de riem te steken en een financiële boost te geven, kunnen ze weer verder en uiteindelijk groeien tot een gecertificeerd kinderdagverblijf met financiële zelfstandigheid. Daarom organiseer ik in Creatie-f-Lokaal met familie, vrienden en bekenden, diverse activiteiten tot eind oktober.

 

Voor verdere informatie over het benefietconcert vind u hier